Mitől olyan népszerű az OpenStack?

Az elmúlt évek technológiai fejlődésnek köszönhetően mára a felhő földközelbe, elérhető távolságba került, amellyel a cégek szívesen élnek is. A felhőalapú számítástechnika használatában rejlő rugalmasság, hatékonyság és kényelem ugyanis nem elhanyagolható mértékben javítja a profitabilitást. 

Ugyanakkor számos előnyei ellenére a felhőnek léteznek bizonyos hátrányai is. A hálózati kompatibilitás és teljesítményproblémák kiküszöbölése az OpenStack eszközök igénybevétele által azonban könnyen megvalósítható. Így egyszerűvé válik a felhőszolgáltatások kezelése, a feladatok automatizálása, a biztonsági ellenőrzések végrehajtása és a virtuális gépek teljesítményének javítása. 

Az OpenStack olyan megoldást kínál, amely más platformokhoz képest nagyobb kontrollt biztosít az ügyfelek, a fejlesztők és a felhőszolgáltatók számára az infrastruktúrájuk felett. Robusztus funkciókat, magas rendelkezésre állást, nagyfokú skálázhatóságot, rugalmasságot kínál. Nézzük meg mindezeket az előnyöket kicsit konkrétabban!

Image

Nyílt forráskódú kialakítás, annak minden előnyével

Az első és legfontosabb OpenStack mellet szóló tényező a nyílt forráskód, ami különösen rugalmas és költséghatékony opcióvá teszi a rendszert. Mivel a platformot bárki és mindenki fejlesztheti, nem igazán nevezhető terméknek – ez pedig a legfőbb erénye. Vagyis nincs olyan cég, amely monopolisztikus módon birtokolná az alapkódot azért, hogy minél több profitot préseljen ki belőle. Ezzel szemben félévente összegyűlnek a programozók konferencia megbeszélésre, ahol meghatározzák a fejlesztések irányát, adott esetben új funkciók megalkotását. 

Így a döntést követő hónapokban a seregnyi mérnök koncentrált munkájának köszönhetően a fejlesztések gyorsan és szakszerűen elkészülnek. Vagyis, ha a cégek, felhasználók új elvárásokat támasztanak a platformmal szemben, újonnan felmerült problémák áthidalását várják el, a megoldás menetrendszerűen megérkezik. A projekt indulása óta egyébként számos IT-óriás fektet be ebbe a rendszerbe. Így tényleg szinte minden egyes üzleti igényhez ideális platformot biztosít az OpenStack.

Kényelmes vezérlés

Az OpenStack könnyen irányítható vezérlőpanellel rendelkezik, amely átláthatóságot, ellenőrzést és gyors hozzáférést biztosít az erőforrásgazdálkodási lehetőségekhez. Ennek eredményeképpen az ügyfelek számára rendkívül egyszerű a felhőszolgáltatásaik felügyelete és ellenőrzése, mivel világos képet kapnak az erőforrásaik kihasználtságáról.

Nagyfokú rugalmasság, skálázhatóság

Az OpenStack rendszerek nagymértékben skálázhatók. Vagyis könnyen biztosítják a vállalkozások számára annak lehetőségét, hogy az erőforrásigényük függvényében több vagy kevesebb kapacitást állítsanak csatasorba. A rendszert úgy tervezték, hogy a számítási, tárolási és hálózati erőforrások nagy pooljait legyen képes irányítani az adatközpontban. Így a vállalkozásoknak lehetőségük van a szerverek gyors fel- és leállítására, vagyis arra, hogy csak a felhasznált erőforrások igénybevételéért fizessenek. 

Hipervizorok széles körét támogatja

Az Openstack compute modulja számos hipervizort támogat, köztük a VMware és a Microsoft hipervizorjait is. Ez lehetővé teszi, hogy úgy válasszon az ember, hogy közben szem előtt tartja a szervezete tapasztalatait, a hipervisor dokumentációját stb.

Image

Költséghatékony választás – kisvállalkozások számára is

Bár az OpenStack cégen belüli, helyszíni kiépítése költségigényes megoldás lehet, ezért főleg a nagyvállalatok preferálják, nem törvényszerű helyben nulláról felépíteni a rendszert. A piacon egyedülálló módon vállalkozásunk ugyanis kínál OpenStack-en alapuló, olcsó, jól funkcionáló megoldást. Így a kis- és középvállalkozások néhány ezer forintért cserébe hozzáférhetnek az OpenStack-es rendszerek minden előnyeihez – a helyszíni telepítéssel járó költségek nélkül.

Összefoglalva

Tény, hogy az OpenStack nem mentes a hiányosságoktól. A telepítése, frissítése körülményes, ügyféltámogatással nem rendelkezik, azonban felhőszolgáltató igénybevétele esetén ezek a hátrányok nem érintik a felhasználókat. Ugyanakkor az erényei olyan számosak és átütőek, hogy a platform könnyen képes biztosítani az összes felhőigény maradéktalan teljesítését. Az OpenStack-kel levesszük az IT háttér biztosítása jelentette terheket a vezetők válláról, hogy a vállalkozásuk növekedésére összpontosíthassanak. Segítünk az indulásban.