Cloud computing ABC – avagy ismerkedés a Saas, a PaaS és az IaaS betűszavak jelentésével 

A technológiai fejlődésnek köszönhetően a cloud ma már szinte mindenhol jelen van – ha észrevesszük, ha nem. A legtöbbünk ugyanis egész nap felhő alapú számítástechnikát használ. Akár Google keresést végezünk, akár e-mailt írunk, akár netes dokumentumokat szerkesztünk, a felhő felhőtlen napokat, kényelmesebb, praktikusabb életet biztosít a számunkra. Ennek ellenére sok homályos fogalommal találkozni – holott a cloud computing témája mind az egyszeri felhasználók, mind a kisebb-nagyobb cégek számára aktuálisabb, mint valaha.

A koncepció alapszintű megértéséhez érdemes összehasonlítani a virtuális felhőt igazival. Az utóbbi vízmolekulákból áll össze és fehér pillét alkot az égen. Az előbbi pedig számítógépes rendszerek sűrű halmaza, amelyek egyetlen óriási számítási erőforrásként működnek együtt.

Mindazonáltal a felhő-felhő összehasonlítás csak a felszín; a téma megértéséhez mélyebbre kell merülni. Tehát annak, aki alaposabban megismerkedne a cloud computing világával, vagy felhőre szeretne váltani, érdemes a különböző szolgáltatási lehetőségeket is feltérképeznie. A cloud computing szolgáltatásoknak három fő kategóriája van: SaaS, PaaS és IaaS. Ezeket az opciókat nézzük át a következőkben.  

Image

Szoftver mint szolgáltatás

A három felhőszolgáltatás típus közül talán a Software as a Service (SaaS) a legnépszerűbb választás. A modell lényege, hogy a felhőszoftver a szolgáltató szerverein fut, amit a felhasználó a saját gépeire telepített kliens- vagy böngészőprogram segítségével érhet el.

A modell legnagyobb előnye, hogy az összes üzemeltetéssel kapcsolatos terhet leveszi az előfizető válláról. Tehát a felhasználónak egyáltalán nem kell technikai problémák miatt aggódnia, sem azokat megoldania. A karbantartási feladatok elvégzése, a frissítések átvezetése, a hibaelhárítás, a verziókövetés mind a szolgáltató felelősség és feladata. Így a cégek rengeteg időt és pénzt spórolhatnak meg. Ráadásul szakértő csapat végzi az összes „kiszervezett” feladatot. A működésbiztonság sokkal magasabb, mint házon belüli megoldással, akár saját alkalmazottal végeztetve mindezeket.  

A modell akkor tekinthető jó választásnak, ha az előfizető gyorsan, minimális befektetés árán szeretne plusz kapacitásokhoz hozzáférni. Az efféle kényelemnek és praktikumnak „ára” van. A felhasználó előtti tér szűkös a rendszer személyre szabásában, de sok esetben nincs is szükség a nagy szabadságfokra. A SaaS ideális választás többek között a következő esetekben:

  • Ha a cég szeretne egy közös munkát lehetővé tevő saját felületet biztosítani az összes dolgozója számára. Nem csak az irodában tartózkodóknak, hanem az internet használatával home officeban vagy távolról belépő dolgozói számára;
  • Ha szeretne gyorsan, beruházás nélkül, kis költséggel elindítani egy szolgáltatást;
  • Ha szeretne az esetlegesen felmerülő extra igények kielégítéséhez szükséges plusz erőforrások felett rendelkezni, minimális költségek árán.
Image

Platform mint szolgáltatás

A Platform as a Service (PaaS) lényege, hogy a szolgáltató nem egy használatra kész szoftvert biztosít az előfizető számára, hanem egy platformot. Mégpedig egy olyan platformot, amelyre a felhasználó maga készít (vagy vásárol harmadik féltől) és telepít alkalmazásokat. Az ezek futtatásához szükséges környezetet, a terheléselosztást, a kezelőfelületet, a biztonsági frissítések átvezetését a szolgáltató biztosítja. Vagyis a PaaS modellben sem kell az infrastruktúrával, a szerverek karbantartásával, tárolóvezényléssel foglalkoznia az előfizetőnek, sem frissítéseket telepíteni. (Sem pedig kifizetnie ezek, és egyéb fejlesztőeszközök/erőforrások megvásárlásának és felügyeletének költségeit.). Vagyis a PaaS modell esetében a saját fejlesztésű alkalmazásokat készíti/üzemelteti a felhasználó, minden mást pedig a szolgáltató.

A PaaS főként akkor ideális, ha az adott cég szoftverfejlesztésben érdekelt. A rendszer lényege, hogy a szolgáltatás keretében kibérelt platform előre programozott alkalmazás-összetevői által lerövidíthető a szoftverek elkészítéséhez szükséges idő. Az integrált fejlesztőkörnyezet és a különböző szolgáltatások segítik a fejlesztés, tesztelés, üzemelés, felügyelet, frissítés ciklusainak megvalósulását is. Ráadásul a felhőalapú komponensek beépítésével fejlesztett programok jól skálázhatóvá is válnak. Nagyon tömören: a PaaS-re való átállás komoly költségmegtakarítást eredményezhet, különösképpen a szoftverfejlesztésben érdekelt cégek esetében.

Infrastruktúra mint szolgáltatás

Az IaaS (Infrastructure as a Service) modell lényege, hogy a szolgáltató szolgáltat szinte mindent: szervereket, fizikai vagy virtuális erőforrásokat, hálózatot. Vagyis a felhasználó nyers számítási/tárolási kapacitásokat vásárol. Ezen pedig saját maga, a saját igényei szerint építi ki a platformot, az alkalmazások futtatáshoz szükséges környezetet. Vagyis ezáltal olyan rendszerre tehet szert, mintha hagyományos adatközpontot építene ki, annyi különbséggel, hogy nem kell fizikai eszközöket beszereznie/üzemeltetnie.

Az IaaS segítségével a vállalkozások tehát költséghatékony és skálázható informatikai megoldásokat fejleszthetnek. A modell fő előnye, hogy olyan helyzetekben, amikor ingadozó terhelést kell kiszolgálni, vagy gyorsan bővíteni a kapacitásokat, rendelkezésre áll a szükséges extra erőforrás. (Mégpedig hardver megvásárlása, telepítése és integrálása nélkül.) A megoldás a terjeszkedni vágyó és/vagy érzékeny adatok felett diszponáló, privát felhőt is használó vállalkozások számára jelent jó megoldást. (Illetve akkor, ha ragaszkodik a cég az infrastruktúra feletti minél teljesebb kontrollhoz és az erőforrásfelhasználás-arányos fizetéshez.)

Egyszóval, bár az SaaS, PaaS, IaaS betűszavak közötti különbség elenyésző, a három kifejezés valójában nagyon is eltérő szolgáltatási modellekre utal. Érdemes tehát ezek ismeretében kiválasztani közülük azt amelyik a legjobban illeszkedik az igényekhez.