Hogyan állítsunk be SSL tanúsítványt a weboldalunkhoz

Az interneten való navigáció során mindannyian szeretnénk biztonságban érezni magunkat. Adataink védelme különösen fontos, és az SSL tanúsítványok feladata éppen ez: megteremteni ezt a biztonságos környezetet. Lássuk, hogyan teheted ezt meg te magad is a saját weboldaladon!

Mi az az SSL tanúsítvány?

Először is, tudnod kell, hogy mi az az SSL. Az SSL, vagyis a Secure Sockets Layer, egy titkosítási protokoll, amely védi az interneten keresztül továbbított adatok biztonságát. Amikor SSL tanúsítványt állítunk be a weboldalunkra, a böngésző és a szerver közötti kommunikációt titkosítjuk, így a felhasználóink adatai biztonságban maradnak.

Honnan szerezzünk SSL tanúsítványt?

SSL tanúsítványt szerezni nem bonyolult feladat. Számos cég kínál ilyen tanúsítványokat, közöttük ingyenes és fizetős opciókat is. Például a Let’s Encrypt egy népszerű, ingyenes forrás, de más cégek, mint például a Comodo, a Symantec, vagy a DigiCert is kínálnak tanúsítványokat, persze általában díj ellenében. A Forpsi ötféle SSL tanúsítvány közül választhatod ki a számodra megfelelőt.

YouTube video thumbnail

Hogyan telepítsük az SSL tanúsítványt?

Az SSL tanúsítvány telepítése némi technikai hozzáértést igényel, de te is meg tudod csinálni, ha követed a következő lépéseket:

1. Szerezz be egy tanúsítványt

Először is szükséged lesz egy SSL tanúsítványra. Ezt vagy online megvásárolhatod, vagy igényelhetsz egyet ingyenesen, például a Let’s Encrypt-től.

2. Generálj egy CSR kódot

A tanúsítvány kiadása előtt egy CSR, azaz Certificate Signing Request kódot kell generálnod a szervereden. Ez az a kód, amit majd a tanúsítvány kiadója aláír, bizonyítva, hogy a te szerveredhez tartozik a tanúsítvány. A CSR generálása általában a webtárhely szolgáltatód adminisztrációs paneljén keresztül történik.

3. Telepítsd a tanúsítványt a szerverre

Miután megkaptad az aláírt tanúsítványt, azt fel kell tölteni a szerverre. Ez általában szintén a webtárhely szolgáltató adminisztrációs paneljén keresztül történik.

4. Állítsd be a weboldaladat, hogy HTTPS-t használjon

Végül, miután feltelepítetted a tanúsítványt, a weboldaladnak úgy kell beállítanod, hogy HTTPS-t használjon, ami az SSL titkosítású kommunikáció protokollja. Ezt is általában a webtárhely szolgáltató adminisztrációs paneljén keresztül tudod megtenni.

Összefoglaló

Egy SSL tanúsítvány telepítése fontos lépés a weboldalad biztonságának javítása érdekében. Bár az eljárás technikailag összetett lehet, követhető lépésekre bontható. Ha gondosan követed a fenti utasításokat, te is képes leszel telepíteni az SSL tanúsítványt a saját weboldaladra. Ezáltal a felhasználóid biztonságban érezhetik magukat, amikor a te oldaladat böngészik.