Regionális szereplők a felhőszolgáltatások piacán #2

Az előző részben egy általános ismertetést adtunk a Gartnerről, és megnéztük a helyi és globális szolgáltatók termékskálája, piaci törekvései közötti különbséget.

A felhőpiac meghatározása

A Gartner kutatás áttekintést nyújt a speciális felhőplatform-szolgáltatások piacáról. Definíció szerint a felhőplatform-szolgáltatások mind a többmilliárdos felhőinfrastruktúra mint szolgáltatás (IaaS), mind a vertikálisan integrált környezetből nyújtott platform mint szolgáltatás (PaaS). Ez magában foglalja a létesítményeket, a hardvert, az önkiszolgáló szoftvereket és (opcionálisan) a menedzselt szolgáltatásokat. A felhőplatform-szolgáltatók mind IaaS-, mind PaaS-szolgáltatásokat kínálnak, hogy az ügyfelek közvetlenül igénybe vehessék bármelyiket vagy mindkettőt.

A hiperscale felhőplatform-szolgáltatók (más néven hiperscale szolgáltatók) olyan nagy, globális szolgáltatók, amelyek az ügyfelek IaaS- és PaaS-igényeinek széles körét elégítik ki, és évente szerepelnek a Gartner Magic Quadrant for Cloud Infrastructure and Platform Services (Felhőinfrastruktúra- és platformszolgáltatások Magic Quadrantja) profiljában. A hiperscale szolgáltatók a teljes szolgáltatásnyújtási infrastruktúrájukat saját tulajdonú telephelyen biztosítják.

A speciális felhőplatform-szolgáltatók (más néven specialty providers) olyan vevői igényekre összpontosítanak, amelyeket a hiperskálások nem elégítenek ki, és gyakran kínálnak szolgáltatásokat olyan földrajzi területeken, ahol nincs hiperskálás adatközpontjuk. A speciális szolgáltatók harmadik féllel szerződhetnek a létesítményeik és a hardverinfrastruktúra tekintetében. Ez a kapcsolat azonban a végfelhasználó számára láthatatlan, és a speciális szolgáltató felelős a teljesítés minden aspektusáért.

Image

A piac leírása

A speciális szolgáltatók által kezelt globális felhőplatform-szolgáltatási piac mérete 4,6 milliárd dollár.  A speciális szolgáltatók jellemzően azzal különböztetik meg magukat a nagy hiperskalálókkal szemben, hogy egy adott földrajzi területre, alacsonyabb felhőfogyasztási költségekre összpontosítanak, mivel speciális, hiánypótló felhasználási eseteket fednek le, vagy egy adott típusú hardvert biztosítanak.

Piaci irány

A nyilvános felhőplatform-szolgáltatások piaca évek óta konszolidálódik. A Gartner Magic Quadrant for CIPS című tanulmányában bemutatott nyolc globális hiperscale szolgáltató jelenleg a piac 97,2%-át teszi ki.1 Ezek a szolgáltatók az x86 és ARM alapú modern hardverprocesszorok széles választéka mellett előre konfigurált infrastruktúrát is kínálnak a fejlett informatikai felhasználási esetekhez. A hiperscale szolgáltatók piaci ereje, valamint a munkaterhelések átfogó körének támogatása számos olyan piaci dinamikát hoz létre, amely hatással van a speciális szolgáltatókra.

A helyi felhőpiacoknak helyi igényeik lehetnek, beleértve a helyi nyelv és pénznem támogatásának követelményét. Az ügyfelek számára is kényelmesebb lehet a helyi implementációs partnerek és helyi ISV-k használata. A regionális szolgáltatók a helyi piacokra testreszabott ajánlatokkal versenyeznek.

Image

Piacelemzés

A speciális felhőplatform-szolgáltatások piacát számos olyan ügyféligény hajtja, amelyeket a hiperscale szolgáltatók nem mindig tudnak kielégíteni.

Helyi jelenlét: Ha egy hiperskalár nem kínál régiót az ügyfél országában, akkor nehezebb megfelelni a felhőben az adatvédelmi, szuverenitási és illetőségi követelményeknek. Ugyanígy egyes iparágspecifikus felhasználási esetek nagy teljesítményt és az ügyfél telephelyének közelségét követelik meg a legkisebb késleltetés elérése érdekében.

Helyi kapcsolat: A hiperszintű szolgáltatókkal együttműködő, meghatározott piacokon működő ügyfelek kényelmetlenül érezhetik magukat a globálisan szabványosított modellben, ahol a fiókcsapat és a támogató személyzet korlátozottan tudja ellenőrizni a technikai (pl. elavult szoftvercsomag kiterjesztett támogatása), szerződéses (pl. testre szabott SLA-k/SLO-k, fizetési rugalmasság) és árképzési (pl. más pénznem) egyedi kéréseket.

Hibrid és több felhőből álló menedzsment: Az egy szállítótól való függőség mérséklése és a rugalmasság javítása érdekében egyes ügyfeleknek arra van szükségük, hogy a munkaterheket több magán- és nyilvános felhőszolgáltatói környezetben telepíthessék, miközben azokat következetes módon kezelik.

Felhőinfrastruktúra kisvállalkozások számára: Bár a kis- és középvállalati (kkv) ügyfelek lehetőség szerint a SaaS-t alkalmazzák, néhány kisvállalkozásnak korlátozott mennyiségű, alacsony listaáron kínált alapvető IaaS és PaaS szolgáltatásra van szüksége.

Alacsonyabb költségű, nyitottabb fejlesztői tapasztalat: Ha egy hiperscaler összes fejlesztői és tesztelési eszközét együtt használják, a teljes környezet üzemeltetése költséges lehet, és korlátozhatja a fejlesztők választási lehetőségeit.

Alacsonyabb költségek az AI/ML képzés és következtetés levonása felhasználási esetekben: A hyperscaler GPU-számítási infrastruktúrájának együttes költsége az AI/ML modellek képzéséhez szükséges időre általában magasabb, mint a speciális szolgáltatók által biztosított erőforrásoké.

Ezen igények kielégítésére a hiperskalálókkal versenyben túlélő (és egyes esetekben virágzó) speciális szolgáltatók öt általános típusa létezik. Egyes esetekben egy szolgáltató ezek közül egynél több területre is összpontosíthat.

A regionális felhőszolgáltatók

A regionális felhőszolgáltatók a helyi igények kielégítésével, a helyi infrastruktúra-kapacitás kihasználásával, valamint a helyi csapatokon keresztül történő értékesítéssel és támogatással versenyeznek, pl.: Európában és a Közel-Keleten számos regionális szolgáltató kínál támogatást a helyi adatrezidencia- és adatszuverenitási követelményekhez.

A speciális felhőplatform-szolgáltatások piaca folyamatosan alkalmazkodik a változó piaci feltételekhez. Nem minden speciális szolgáltató rendelkezik fenntartható üzleti modellel vagy kiforrott kínálattal.

Image

Összefoglalásul

A technológia rohamos fejlődésével a vállalatok törekednek a felhőszolgáltatások igénybevételére, hogy növeljék hatékonyságukat, rugalmasságukat és skálázhatóságukat. A piaci versenyben a hiperscale szolgáltatók mellett egyre fontosabb szerepet kapnak a speciális felhőplatform-szolgáltatók, amelyek egyedi igényekre szabott megoldásokkal és helyi előnyökkel kínálnak alternatívát. Ezek a szolgáltatók lehetővé teszik a vállalatok számára, hogy közelebb kerüljenek a felhasználóikhoz, csökkentsék a késleltetést, és jobban megfeleljenek a helyi adatvédelmi és adatmegőrzési előírásoknak.

A helyi szolgáltatók előnyei között szerepel a földrajzi területekre való összpontosítás, amely lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy megfeleljenek a helyi adatrezidencia- és szuverenitási követelményeknek. Az alacsonyabb felhőfogyasztási költségek, az iparágspecifikus és hiánypótló felhasználási esetek, valamint a különleges hardverigények támogatása további érvek a speciális szolgáltatók mellett. A helyi implementációs partnerek és az ISV-k használata elősegítheti a gyorsabb integrációt és az üzleti folyamatok hatékonyabb digitalizálását.

A helyi szolgáltatók rugalmassága, közeliségük az ügyfelekhez, és az egyedi igényekre szabott megoldásaik révén kulcsfontosságú szerepet játszanak a digitális átalakulásban. Ezek a szolgáltatók híd szerepet töltenek be a hiperscale szolgáltatók és a végső felhasználók között, lehetővé téve a vállalatok számára, hogy maximalizálják a felhőtechnológia nyújtotta előnyöket, miközben figyelembe veszik a helyi piaci sajátosságokat és követelményeket. Az előretekintő vállalatoknak érdemes kihasználniuk a speciális szolgáltatók nyújtotta lehetőségeket, hogy versenyelőnyre tegyenek szert a globalizálódó világban, miközben megőrzik a helyi relevanciát és megfelelnek a szabályozási elvárásoknak.