Webtárhely választás 8 lépésben

Ha most tervezed, hogy honlapot építesz induló vállalkozásodnak, vagy a meglévőt cserélnéd le, érdemes elolvasnod ezt a bejegyzést. Azt mondanunk sem kell, hogy az online térben való hatékony jelenlét kulcsfontosságú minden kis- és középvállalkozás számára. A megfelelő webtárhely kiválasztása éppen ezért fontos feladat, mert amellett, hogy a céged jövőjét jelentősen befolyásolja, egy hosszútávú kapcsolatot feltételez. Összegyűjtöttük a 8 legfontosabb lépést, melyek segítségével könnyedén döntést hozhatsz a vállalkozásod számára legmegfelelőbb webtárhely szolgáltató kiválasztásában.

1. lépés: Vizsgáld meg a megbízhatóságot és rendelkezésre állást

Az egyik legfontosabb szempont a webtárhely választásakor a megbízhatóság és a rendelkezésre állás. A cél, hogy weboldalad mindig elérhető legyen a látogatók számára. Ezért érdemes olyan szolgáltatót választani, amely legalább 99.9%-os rendelkezésre állást garantál. Egy kicsit macerás ezeknek az információk a megtalálása, és az értelmezésükhöz kell egy kis szakmai tudás, de érdemes rászánni az időt. A Forpsi adatközpontjáról itt találsz bővebb információt.

Image

2. lépés: Állapítsd meg a szükséges tárhely méretét

Mielőtt kiválasztanád a webtárhely szolgáltatódat, fontos meghatározni, hogy mennyi tárhelyre van szükséged. A tárhely méretét a weboldalad mérete és a látogatói forgalom egyaránt befolyásolja. Számold ki a szükséges tárhely méretét, hogy elkerüld a felesleges költségeket, de se a weboldalad megjelenése, se a sebessége ne szenvedjen csorbát.

Ha a weboldal sok képet, videót, audiót vagy más nagy fájlokat tartalmaz, akkor több tárhelyre lesz szüksége. Egy átlagos üzleti vagy blog weboldal számára gyakran elegendő néhány GB tárhely. Érdemes figyelembe venni az adatbázisok mennyiségét, és hogy a szolgáltató e-mail szolgáltatását kívánjuk-e használni. A szerveren tárolt emailek biztonsági mentések is növelik a szükséges tárhely méretét.

Egy átlagos induló WordPress oldal belefér a Forpsi által kínált 100 GB korlátba, emiatt nem kell aggódni.

YouTube video thumbnail

3. lépés: Ellenőrizd az ügyfélszolgálat minőségét

Minden műszaki jellegű szolgáltatás esetében előfordulhatnak technikai problémák vagy legalábbis tisztázandó kérdések. A gyors és hatékony segítségnyújtás érdekében fontos, hogy a szolgáltató rendelkezzen megfelelő, segítőkész ügyfélszolgálattal. A szolgáltató választása előtt érdemes felkeresni néhány fórumot, vagy közösségi oldalakon alakult csoportot, hogy a korábbi és jelenlegi ügyfelektől megtudd, milyen a szolgáltató ügyfélszolgálata.

4. lépés: Kezeld prioritásként a biztonságot

A weboldalad biztonsága nélkülözhetetlen. Ezért a webtárhely szolgáltatónak biztosítania kell a biztonsági protokollokat, mint például a DDoS védelem, SSL tanúsítványok, tűzfal stb.

A Forpsin hosztolt oldalak üzemeltetése saját adatközpontban történik nagy kapacitás, stabilitás és hozzáférhetőség mellett. Lehetőséged van biztonsági mentésre, DNS szervereinket különböző földrajzi helyszíneken találhatók, SSL támogatást adunk a FTP-hez, melyhez a hozzáférés szűrése is lehetséges ország/IP cím kombináció szerint.

5. lépés: Nézd meg milyen szolgáltatások érhetők el

A domain név a weboldalad címe az interneten. A választott webtárhely szolgáltatónak biztosítania kellene a domain regisztrációt is, lehetőleg olyan domain névvel, ami jól tükrözi a tevékenységedet, és könnyen megjegyezhető a látogatók számára.

Milyen kiegészítő szolgáltatásokat vehetsz igéynbe, ami az üzletmenetedet javítja vagy kényelmedet teszi teljessé? Nagyon valószínű, hogy az árnál ezek a szempontok fontosabbak. Mire gondolunk? Ingyenes alkalmazások, email szolgáltatások, ingyenes alkalmazás telepítő, SSL tanúsítvány, Site Builder, tűzfal és DDoS védelem. Ezek alapárban vannak, vagy választható kiegészítők?

Image

6. lépés: Vedd figyelembe az ár-érték arányt

Természetesen a költségvetés is szerepet játszik a webtárhely szolgáltató kiválasztásában. Fontos, hogy ne csak az árat nézd, hanem azt is, hogy mit kapsz az árért cserébe. Az olcsóbb ajánlatok gyakran korlátozottabb szolgáltatásokat jelentenek, míg a drágábbak több tárhelyet, jobb ügyfélszolgálatot és további szolgáltatásokat kínálhatnak.

7. lépés: Vedd figyelembe a jövőbeni növekedést

Ne feledd, hogy a vállalkozásod növekszik, így a webtárhely igényeid is változhatnak. Bizonyosodj meg róla, hogy a választott webtárhely szolgáltató rugalmasan kezeli a tárhely bővítését, és képes lesz támogatni a vállalkozásod jövőbeni növekedését.

A rugalmasság és bővíthetőség lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy a weboldalukat igényeik szerint alakítsák. A skálázhatóság lehetővé teszi a látogatottság növekedésével járó terhelés kezelését, míg az egyedi igények kielégítése segíti a speciális funkciók és alkalmazások integrációját a weboldalon.

YouTube video thumbnail

8. lépés: Tanulmányozd a felhasználói véleményeket

Végül, de nem utolsósorban, nagyon hasznos lehet megnézni a webtárhely szolgáltatókról a felhasználói véleményeket. Az ilyen jellegű információk segíthetnek a döntésben, és láthatod, hogy más felhasználók hogyan értékelték a szolgáltató által nyújtott szolgáltatásokat.

Összefoglalva, a megfelelő webtárhely szolgáltató kiválasztása sok tényezőn múlik, beleértve a megbízhatóságot, a rendelkezésre állást, a szükséges tárhely méretét, az ügyfélszolgálat minőségét, a biztonsági intézkedéseket, a kiegészítő szolgáltatásokat, az ár-érték arányt, és a jövőbeni növekedési lehetőségeket. Ha mindezen szempontokat figyelembe veszed, akkor biztosan megtalálod a vállalkozásod számára legmegfelelőbb webtárhely szolgáltatót.